Kazári riolittufa

Kazár legkülönlegesebb természeti adottsága a riolit-tufa, amely kb. 20 millió éve, a középső miocén korban keletkezett, tehát egyidős a Mátrával és a Karanccsal.

The gallery was not found!

Minden valószínűség szerint a Mátra vulkáni kitöréseinek szórt anyaga, ami a por mérettartománytól a néhány deciméteres rögökig terjed. A puha tufafelszínt a víz eróziós munkája formálta és benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva, ezt a geomorfológia Badlandnek nevezi. Ez utóbbi területeket a nagyobb méretű törmelékek védték meg a lepusztulástól. Száraz időben óvatosan, de jól be lehet járni a területet, esőzéskor azonban nem tanácsos rálépni sem, mert csúszik, mint a szappan és szinte letisztíthatatlanul ragad cipőre, ruhára.

Ugyanennek a dombvonulatnak a közeli részén egy másik földtani érdekesség is található. A megjelenésre is tetszetős földtani szelvény az ottnangi emelet felső részét és a kárpáti emelet bázisképződményeit mutatja be. A legfelső barnakőszéntelep fedőjében települő agyagos, majd homokos fedőképződményekben két padban Cardium (szívkagyló) fauna majd felette a finomszemcsés laza homokkőben Congeria (“kecskeköröm”) maradványok figyelhetők meg. A műkedvelő érdeklődő számára mindebből talán csak maga a látvány érdekes, a szakemberek viszont – elemezve a rétegek elhelyezkedését, a bennük található élőlénymaradványokat – igen fontos következtetéseket vontak le az ország más, ehhez hasonló területeinek rétegtani értékeléséhez, a hajdani lagúnás területek üledékes kőzetei kialakulásának magyarázatához.

Forrás: Wikipédia

Könnyű kis kirándulás, gyerkőcökkel is ideális. Kazárban a Béla út végén a kijelölt parkolóban hagyjuk az autót, majd onnan egy bozótoson keresztül csatlakozhatunk be a piros+ jelzésbe. Ezt fogjuk követni a túránk során. Kényelmes sétával egy óra alatt a riolittufánál vagyunk, bámészkodhatunk kedvünkre. Visszafelé nem a már ismert úton, hanem a jelzésen tovább a másik irányba haladunk. A kocsihoz legegyszerűbb a nagy réten keresztülvágva visszajutni, de mehetünk a falun át is.

Cycle Route 4805666 – via Bikemap.net